Acasă » Morala săptămânii » Cine stă pe două scaune cade între ele

Cine stă pe două scaune cade între ele

Au trecut o bună parte dintre mult așteptatele sărbători de iarnă. Cele pe stil nou au luat sfârșit, din cele pe stil vechi, mai sunt cele din ajunul și din ziua sfântului Vasile sau Anul Nou pe vechi cum obișnuiește să se zică și Boboteaza. E mult prea mare perioada în care serbăm noi și mult prea în neștire, referitor la formarea coaliției de guvernare și la tot ce urmează după alegerile care au avut loc tocmai la 31 noiembrie 2014.

În învălmășeala sărbătorilor puțin s-a discutat despre formarea Cabinetului de Miniștri și de coaliția partidelor majoritare, dar nici deputații care și-au primit mandatele nu se grăbesc să-și facă treaba. Așa e la noi ne împedică febra dinaintea sărbătorilor să muncim și post starea de supraoboseală și suprasaturație. Sunt frumoase sărbătorile dar când le sărbătorești o singură dată pe an dar nu dublu, excesele mereu fac rău.

Poate vom ajunge și la situația în care vom serba precum serbează o mare parte a planetei și va fi mai scurtă perioada sărbătorilor. Se va întâmpla același lucru care s-a petrecut cu ”bradul copilăriei noastre”. Care e situația cu bradul să fiu mai explicită. Noi pe timpuri împodobirăm bradul cu jucării multicolore, acuma lucrurile s-au schimbat, brazii împodobiți astăzi, au devenit mai stilizați maxim trei culori regăsești în jucăriile de pe brad. Modernizarea nu poate șterge tradițiile de sărbători, dimpotrivă ar deveni mai sacre și așteptate dacă nu am sărbători dublu Crăciunul, precum o declară mulți că o fac ”pe stil nou în familie, iar pe vechi cu părinții”. La fel și mijloacele media au program de sărbătoare pentru ambele zile.

Și în cazul acesta ne confruntăm cu aceiași scindare de viziuni asupra calendarului care să-l urmăm, Aceasta este o urmare provocată de scindările eterne asupra istoriei, limbii vorbite, provenienței etnice și vectorului de viitor. Eterna problemă o țară atât de mică, care se vrea a fi divizată în două (referință la situația Transnistriană), care are populație ce vrea să-o ”apuce” în două direcții opuse, care are două Mitropolii, care serbează două Crăciun-uri și în fine care are mulți deputați ce vor să stea pe două scaune concomitent.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s